Oddworld

Captain of growth: Jesper Forslund

09 SEPTEMBER 2020

Han är Hagapojken som pluggade datateknik på Chalmers, men aldrig tog examen på grund av grav dyslexi. Trots det är han författare till två businessböcker och drömmer om att skriva en roman. Att det är en orädd person vi har att göra med finns inga tvivel om. Han har tillbringat år i startups och tech-branschen, och utan trygghetszon tagit sig an utmaningar inom growth hacking, produktutveckling och marknad på helt nya sätt. Jesper Forslund tog i januari klivet in som vår COO i en, för honom, ny bransch. Såklart oviss om det omvälvande händelseförlopp som skulle kicka in några få månader senare. Trots den svettiga utmaningen att driva bolag under vår tids största ekonomiska kris, är det lika glasklart nu som i januari vad som är Jespers fokus: 100% människor. 

Tech-branschen är ju cool – varför i hela friden lämnade du den?

Det var inte planen. Men Poyan, VD på Oddwork, ringde och presenterade en utmaning jag bara inte kunde tacka nej till. Nuförtiden tänker jag också: om världen går åt fanders vill jag kunna säga till mina barn att jag gjorde något som hade en positiv påverkan för människor och planeten, där gör Oddwork skillnad. Det finns inget tech-bolag i Göteborg som kunde konkurrera med det.

Visst, jag är programmerare från början. Fast jag är som bäst när jag får bygga relationer och ge förutsättningar för team att växa tillsammans, människor är min grej. Jag brukar säga att det inte handlar om mig, inte handlar om att jag vill vara hjälte utan mitt mål är att göra andra till hjältar.

Sen är Employer Branding och rekrytering något som jag på alla mina tidigare platser har arbetat mycket med. Jag vet hur viktigt det är och vilken skillnad det gör. Att vara på Oddwork och få hjälpa andra företag med just det är… Ja, ett starkare ”Why” finns inte för mig.

”Om 20 år vill jag kunna säga till mina barn att jag gjort nån skillnad för människor och planet”

 

Resan hit då, till destination Oddwork?

Via exjobb som blev ett startup med Chalmers Innovation (idag Chalmers Ventures) hoppade jag på tåget som konsult. Då kom Agile som arbetsmetod till Sverige, jag nördade ner mig och blev expert. Åkte runt i olika länder och föreläste om Agile som arbetsmetod och förhållningssätt. Sen kom smartphones och appar och jag körde ett varv kring det också – både utveckling och sälj. Sen tröttnade jag på att vara konsult – tröttnade på att ALLT handlade om timmar! Jag saknade att jobba långsiktigt med produkt och då följde jag efter en vän till tillväxtföretaget SpeedLedger. Efter att ha jobbat igenom flera olika roller som anti-churn-general, marknadschef och supportchef fick jag smeknamnet Kapten. Fick till och med manchettknappar, hatt och ett träskrivbord av kollegorna och i mailsignaturen blev det såklart: Captain of Growth. Det var här jag började jobba mer hands on med rekrytering och employer branding.

Sen sprang jag på Adfenix, också en startup. Under en lunch presenterade jag potentiella problem och lösningar som jag anade att de stod inför och sa att de behövde en operations manager. De frågade när jag kunde börja. Första målet var att skala upp från 20 till 100 anställda. Vi nöjde oss med 70 och rekryterade in 40 personer på ett halvår, ibland blev det bra och ibland inte. När vi fått upp antalet tränade vi organisationen och ledarskapet för att bygga självgående operativa team. Sen var det stopp för mig. Slutkörd. 6-7 veckors semester hjälpte inte när väggen tornade upp sig. Det tog ett halvår att komma tillbaka igen.

Innan Poyan ringde och Oddwork-äventyret startade var jag på SMS Park som operativ chef med fokus på supporten och kontoret, samt produktchef ett tag. Jag har ju fått en väldigt bred bas och kan många olika saker, men det här att vara chef är det alla andra tyckte jag passade bäst som.

Om du skulle namnge din ledarstil, vad skulle det då bli?

Tror inte det finns ett namn än, men det rör sig kring Servant Leadership, mycket inspirerat av Agile och mycket präglat av att jag inte är bäst på allt som mina team gör. Jag får aldrig vara begränsningen i vad individer och team kan uppnå. Jag fokuserar på att skapa mål och att vara ett stöd, men inte att detaljstyra. Under våren tog vi fram Oddworks Leadership Value Proposition där Oddworks kultur och min ledarskapsstil möts och det är nog den bästa beskrivningen jag har gjort, fast den har inget fint namn än. Sen har det där med Kapten, som mest var en kul grej först, varit en bra liknelse. En kapten är ledaren och har en viktig roll, men besättningen kan alltid göra myteri. Jag ska inte vara ledare om min besättning inte accepterar mig.

”Att prata om elefanten är halva grejen.”

 

Varför gillar du elefanter i rummet så mycket? De flesta drar sig för att gå in i situationer som innebär konflikt, du verkar göra tvärtom?

Mamma älskar elefanter. Nä, skämt åsido. Jag har varit med om för många gånger då chefer inte tar tag i dåliga situationer, och då blir det bara sämre. Och jag har upptäckt att många uppskattar när man sätter ord på det som är jobbigt. Att prata om elefanten är halva grejen, då är det så mycket lättare att lösa konflikter och svåra situationer.

Berätta om uppdraget och utmaningarna på Oddwork!

Jag kände till Oddwork sedan innan, men hade egentligen ingen tydlig bild. När jag kom hit på intervju så blev jag först förvånad och sedan; sjukt pepp. Det fanns så mycket potential, storslagna drömmar tillsammans med rimliga ambitioner, vilket är ovanligt att hitta. Jag tror det är få som inser precis hur bra Oddwork är på Employer Branding, att vi är grymma på rekrytering vet alla redan.

Precis som alla startups så har det varit en stökig resa och de sökte en trygg ledare som hade erfarenhet av den tillväxtresa som var framför dem. Så mitt fokus har varit och kommer fortsätta vara på att skapa trygghet samtidigt som jag ska utmana och utveckla alla och vägleda oss på vår Nothern star-resa. Det är en svår balansgång, men dynamiken med de operativa ägarna Poyan, Charlie och Niklas samt alla goa kollegor är över förväntan. Alla bolag med ambitioner kommer ha utmaningar och vi kommer fortsätta att blanda framgångar med motgångar som ger lärdomar. Fast efter den här första tiden och den utmanande våren som det har varit så har jag insett att med rätt kollegor och fokus på varandra så löser vi det mesta, samtidigt som vi har kul.

”Efter den här utmanande våren som det har varit så har jag insett att med rätt kollegor och fokus på varandra så löser vi det mesta, samtidigt som vi har kul.”

Vad drömmer du om?

Att bli författare inom skönlitteratur och ge ut en bestseller. Eller bli ihågkommen i framtiden som någon som förändrade världen. Nej, men helt ärligt så har jag redan det absolut viktigaste: tre friska barn, en fru som jag redan delat halva livet med och ett roligt jobb. Man ska inte vilja ha för mycket av livet tror jag, vill inte ha mer pengar eller göra mer. Jag är nöjd. Och det är en skön känsla. Det handlar inte om mig längre, så den här intervjun har jag blandade känslor för

Hur tänker du när du bygger team?

Det är en bra ambition att bygga team som är självorganiserade och högproduktiva. Team som får mycket gjort men också mår bra. Jag jobbar mycket med teambeskrivning; vad gör teamet och vad gör inte teamet. Det skapar en tydlighet i varför man finns och vad man ska uppnå. Dynamiken är viktig, att man litar på varandra, kan hantera konflikter och utmanar varandra. Och kontinuerligt jobba med förbättringar.

Du känner dig lycklig, tillfreds och i ditt rätta element – var befinner du dig och vad gör du?

Ser på film med min familj hemma i soffan. Jag har ett filmintresse och typ 600 DVD hemma. Vad jag kollar på? Det var Disneyspåret ett tag med barnen, nu är det Harry Potter som gäller. Men är också ett evigt Star Wars-fan. Och älskar Ghibli, japanska filmer med fantastisk berättarkonst och mycket magi.

Copywriter på Oddwork

Karin Hanberger

Karin är Copywriter och en del av kreatörsteamet här på Oddwork. Med en förkärlek för talstreck, lunchjogg och synonymer driver hon vårt projekt med AstraZeneca. När denna matlådeinspiratör inte lär sonen engelskans breda ordförråd, plöjer hon böcker på löpande räls i pendeln ner till det nybyggda huset söder om Göteborg.

Rekommenderade artiklar

Bildpå två personer som skrattar. Personen till höger står upp och lutar sig framåt samt tittar på personen till vänster.

Rekrytering

Tips för ett lyckat medarbetarsamtal

Läs mer

Employer Branding

En match utan slut

Läs mer

Employer Branding

Alla som söker jobb har rätt till återkoppling

Läs mer

Vill du veta mer? Prata med oss!

Kontakta oss