Fridykarna Sofia Tapani och Linda Stenman

Oddworld

Beating the Odds

21 FEBRUARI 2019

Med endast ett andetag i lungorna. 91 meter ner, enkel väg. I ett oändligt blått hål, bland tryckutjämningar, silvertarponer och nyfikna hajar hittar vi mellan den 6–11 augusti 2019 fridykaren, Sofia Tapani. Tillsammans med coach Linda Stenman har de gjort en resa som kantats av isande bihålor, djävliga staminatester och mental träning. För i år gäller bara en sak, beat the odds:
91 meter ’19.

– Där nere är det bara jag, jag och mörkret. Men fridykning är inte en one woman show, det är ett livsviktigt teamwork. En resa som är omöjlig att göra själv. Utan Linda hade jag aldrig klarat av den fysiska och psykiska påfrestningen, säger Sofia.

I augusti ska rekordet som de senaste åren präglat deras liv, det på 90 meter med fenor – slås. År med avsiktliga cykelturer i motvind, Apneaträning (bland annat gympass där du håller andan) och detaljslipning i Valhallabadet når sin topp, eller snarare sitt djup, i augusti. Vägen från nu till då kommer innehålla många dyk, i såväl norska isvakar, Egyptens blåa hål som Gullmarsfjordens klargröna vatten.

– För sju år sedan tävlande vi mot varandra. I en sport som verkligen handlar om att lära av varandra fann vi snabbt att vi delade samma driv. När vi började träna ihop, i Göteborgs Apnea Sällskap (GAS), fann jag mig själv ståendes med största häpnad över hur Sofia bara körde på, berättar dubbla svenska mästarinnan i just djup med fena, coach Linda och tillägger:

– Och sedan rekorden 2017 har vi lagt in ännu en växel. En resa som varit stentuff, riktigt utmanande men framför allt: full av minnen. Nu ska vi tillbaka till rekordvattnen igen. Tillbaka till Roatán i Honduras.


Vi på Oddwork sponsrar stolt fridykarna Sofia Tapanis och Linda Stenmans jakt på 91 meter ’19. 

Bekant rekordvatten
Sofia  har simmat på djupet i Roatáns kristallklara vatten förr. Och tagit två svenska rekord i såväl i djup utan fenor (51 meter) som i djup med rep (74 meter). Sedan dess har Sofia och Linda ätit, tränat och återhämtat sig för den stora rekorddrömmen i disciplinen djup med fenor. Som i år ska bli verklighet.

Bland hajar, tropiskt färgglada fiskar, sköldpaddor och riktigt små sjöhästar – där trivs fridykare som allra bäst. Och denna stenhårda satsningen får vi på Oddwork, som stolta sponsorer och med andan i halsen, på nära håll följa. Deras resa mot rekorden i Roatán kan ni, varje månad, följa på våra sociala kanaler. För där, när sommaren är som bäst, avgörs CMAS Freediving World Championship. 91 meter ’19.

Dare to dream, beat the odds and become
the revolution you want to see,
Jacob Lingefjärd
Copywriter
Oddwork

Varför sponsrar vi på Oddwork atleter som Sofia och Linda?
Vi på Oddwork är övertygade om att världen skulle bli en bättre plats om alla följde sina drömmar. Att sponsra atleter som Sofia och Linda i deras jakt på sin stora dröm är därför: vår dröm. Och de har all vår beundran och stöd på vägen mot 91 meter ’19. Dare to dream, beat the odds and become the revolution you want to see.

Copywriter

Jacob Lingefjärd

Jacob är Copywriter och en del av kreatörsteamet på Oddwork. Med sällan skådad entusiasm utforskar, utvecklar och utmanar han såväl Oddworks som våra partners Employer Branding-kommunikation. När denna historieberättare inte författar sin nästa novell, tar han sig an projekt hemma i äkta DIY-anda och drömmer om nästa fluffiga puderåk.

Rekommenderade artiklar

Foto på Peter Kurzwelly framför en mikrofon i en poddstudio

Employer Branding

AI:s påverkan på framtidens employer branding och rekrytering – Employer Branding Talks 14 mars

Läs mer

Oddworld

Vi har utnämnts till Superföretag och Di Gasell 2018!

Läs mer

Employer Branding

Vad är Employer Value Proposition (EVP)?

Läs mer

Vill du veta mer? Prata med oss!

Kontakta oss