Oddworld

Oddworks Anton Squeezer utför världsrekordhopp

02 DECEMBER 2017

När Oddworks wingsuitatlet Anton Squeezer berättade att han ville bli den yngsta person i världen att utföra ett sensationellt hopp satte vi direkt våra grundare Charlie, Niklas och Poyan på ett plan till schweiziska alperna.

Vi har vandrat i snart två timmar. Höstsolen lyser bland trädkronorna och svetten rinner längst våra tinningar medan vi vandrar uppför den branta schweiziska terrängen. Efter flera veckors konstant nederbörd har vi nu hittat ett 24 timmar långt ”weather window”, som tillåter ett hopp av denna kaliber.

Snart ska Oddworks atlet Anton ”Squeezer” Andersson, iförd en specialtillverkad wingsuit, slänga sig ut från toppen av berget Hintisberg. Han kommer störta rakt ner för bergsväggen, hans kropp kommer att räta ut sig och därefter kommer Anton att flyga nerför berget i 250 kilometer i timmen. Så vad är det som är speciellt med det här hoppet? Jo, Anton ska försöka bli den yngsta person i världen att flyga genom ett fast objekt, ett så kallat ”target”.

oddwork_anton-6774Oddworks wingsuitatlet Anton Squeezer och Oddworkmannen i helikoptern inför uppvärmningshopp över berget Jungfrau.

Konststycket innebär dock ett stort riskmoment, och liknande hopp har tidigare endast utförts ett fåtal gånger. För att hoppet ska bli framgångsrikt måste Anton glidflyga nerför berget med exakt precision – vissa av ruttens passager är endast 15 meter breda. Dessutom svajar objektet han ska flyga igenom endast två meter över marken.

I tystnad, och med framåtlutade kroppar, fortsätter vi klättra uppför bergssidan. En halvtimme senare har vi nått vårt mål, mitten av berget. Vi pustar ut och tittar upp mot toppen av Hintisberg. Där uppe, 5000 meter över havet, står Anton på en bergsavsats. Det blir tyst. Sedan hoppar han rakt ut i luften.

När Anton Andersson efter gymnasiet bestämde sig för att studera till ingenjör märkte han snabbt att studentlivet inte var något för honom. Han började fundera kring vad han egentligen ville göra med sitt liv och återkom alltid till samma dröm som han haft sedan barnsben: han ville flyga.

År 2014 bokade han en fallskärmskurs och sedan dess har Anton i princip dagligen slängt sig ut i skyn. Kort därefter flyttade han till Norge och arbetade 250 timmar i månaden. Alla hans intjänade pengar gick till fallskärmshoppning. När han ett år senare besökte San Fransisco gjorde han 350 hopp på tre månader. På nätterna sov han i ett tält ute på flygfältet.

Under resan kom han även i kontakt med wingsuit jumping. Sporten går ut på att piloten bär en specialdesignad dräkt där tyget skapar en vingprofil av kroppen, vilket gör att personen kan ta sig framåt samtidigt som vederbörande faller genom luften. Hoppen sker oftast från fasta punkter som berg, byggnader, antenner och broar.

oddwork_anton-5788Anton Squeezer, a.k.a Anton Andersson, insåg att hans dröm var att flyga. Idag gör han det. 

Anton kände sig manad att testa och han lärde känna en australiensare som senare blev hans tränare. Antons första hopp med en wingsuit skedde från en bro i Frankrike. Strax därpå åkte han till Italien och hoppade för första gången ut från ett berg.

Kort därefter flyttade han till schweiziska Lauterbrunnen, en av världens mest populära platser för wingsuit jumping. På morgnarna vandrade Anton uppför något av bergen och sedan flög han ner och landade utanför sitt jobb. På lunchrasterna, och efter jobbet, klämde han in några fler hopp.

De senaste två åren har Anton slängt sig ut från olika berg över 800 gånger. Därmed har han på kort tid hunnit med det som kan ta andra wingsuitatleter upp till tio år att genomföra. Sedan ett år är han sponsrad av Oddwork.

Samma dag som hoppet är inplanerat vaknar vi upp mitt i natten till en stjärnklar himmel. De senaste veckorna har vädret varit grått och mulet, men nu ser det äntligen ut att bli en fin dag. För att Anton ska kunna genomföra hoppet med bra sikt krävs det perfekta väderförhållanden, bland annat måste vinden vara jämn och mjuk.

Kort därefter har det ljusnat och vi tittar oss runtomkring med varsin kopp morgonkaffe i händerna – det är strålande sol och helt vindstilla.

Teamet samlar ihop sig och vi påbörjar vandringen uppför berget Hintisberg. Planen är att vi ska vandra upp till mitten av berget under tiden som Anton tar en gondol upp till bergstoppen.

oddwork-6001Schweiziska kompisar fanns med utmed bergssidan under vandringen upp för berget Hintisberg. 

Med oss på vandringen har vi objektet som Anton har planerat att bli yngsta person i världen att flyga igenom – en tjock pappskiva laminerad med Oddworks orangea logotyp. Det första vi slås av är hur liten den är, endast två meter bred och en meter hög. Vi tittar på varandra med blickar som säger: ”Skulle den inte vara större än så här?” Dessutom är objektet fäst på två bambupinnar som inte alls är särskilt långa. Vi konstaterar snabbt: När Anton i 250 kilometer i timmen flyger genom objektet kommer han sväva bara tre meter över marken. Jag själv, Niklas Kekonius och Poyan Karimi – vi ska hålla i bambupinnarna. Inga ord behövde yttras för att beskriva allas unisona tankar när vi individuellt bedömde riskmomentet i vad som var planerat att utföras.

Vandringen uppför Hintisberg är tuff. Rutten är brant och planar aldrig ut. Vi tränger oss igenom lövskog, fortsätter uppåt in i bergsterräng och går förbi bondgårdar på kraftigt lutande sluttningar. Varje flaggstång vi passerar tittar vi ivrigt mot – flaggorna vilar fortfarande stilla mot stängerna. Runtomkring oss sträcker sig massiva berg med snöklädda toppar. Trots den branta stigningen är det som att vandra i ett sagolandskap.

När vi väl har nått vårt planerade mål, en relativt öppen plats mitt på berget, är vi slitna men fokuserade. Först nu ser vi avsatsen Anton ska kasta sig ut från – en massiv, vit bergssida som sträcker sig till synes 90 grader upp i himlen.

Kamerateamet och vi själva ställer oss tillrätta. Det fasta objektet med den laminerade pappskivan vecklas ut och placeras på rätt plats. Vi tar ett stadigt grepp om bambupinnarna. Nu återstår bara att ringa Anton för att ge honom klartecken att hoppa. Vi får dock inte tag på honom. Vi testar att ringa med alla olika telefoner men utan framgång. Hans telefon har slutat fungera. Antons planering har varit minutiös, men nu verkar hoppet inte bli av.

oddwork_anton-6005Oddworks Charles Sinclair, Poyan Karimi och Niklas Kekonius vecklar ut pappskivan som är betydligt mycket mindre än planerat.

Till slut ser vi bara en utväg: att försöka skrika uppför den massiva bergsväggen tills han hör oss. Himlen är helt klar och vi ser Antons orangea dräkt som en liten prick längst upp på bergets kant.  Hela teamet skriker upp mot skyn: ”JUMP!” Ingen reaktion. Vi vrålar igen: ”JUUUUUUUMP!!” Vi har ingen aning om han kan höra oss. Plötsligt börjar pricken göra sig redo, och falla från berget.

Alla spänner sig. Våra knogar vitnar av ansträngningen när vi håller bambupinnarna så hårt vi bara kan. Anton har planerat detta hopp i flera veckor. Han har mätt ut exakt höjd, exakta vinklar, exakt längd han ska flyga, planerad fart…Nu är stunden kommen och vi alla ser hur den lilla pricken blir större när han flyger mot oss.

Ett muller hörs långt bortifrån och vi ser hur projektilen kommer närmare. Hjärtat bultar i takt med att ljudet blir allt högre. Adrenalinet pumpar hos samtliga. Mixen av förväntan och rädsla är fullkomlig. Tio sekunder senare kan det inte beskrivas som något annat än att det känns som att ett vrålande stridsflygplan flyger mot oss med målsättningen att flyga rakt genom oss. Antons kropp växer i en rasande takt mot den blåa himlen. Vrålet är öronbedövande.

Några sekunder senare hör vi en massiv smäll likt när ett stridsflygplan bryter genom ljudvallen. BANG!!! Det är en sådan kraft, och allt går så fort. Vi tittar mot varandra i den flera sekunder långa tystnad som uppstår. Allas hjärnor försöker få ihop vad som precis har hänt.

Anton har krossat objektet och fortsätter att flyga nedför berget! Pinnarna vi håller i våra händer har knappt rört sig.

oddwork_anton-5970

oddwork_anton-5971Anton Squeezer blir yngst i världen att flyga genom ett fast objekt. 

Se hela ”The Story Behind the Jump” här. 

Bakom oss fortsätter Anton att flyga ner mot dalen för att snart veckla ut sin fallskärm och segla ner mot marken. Vi inser att han har klarat det. Det utbryter vrål av glädje på berget och hela teamet förenas i extatiska high fives, jubel och kramar.

Några timmar senare, efter att glädjen lagt sig något, bubblar ändå en osäkerhet upp: Vad betydde det här hoppet egentligen? Anton ringer till Jokke Sommer, sponsrad av Red Bull och något av en auktoritet på ämnet eftersom han räknas till en av världens främsta wingsuitpiloter. Strax därpå står det klart: Anton, 23 år gammal, är den yngsta wingsuitpilot i världen att flyga genom ett fast objekt.

Efter bästa förmåga,

Charles Sinclair
CEO & Head of Employer Branding
Oddwork

CEO & Head of Employer Branding Oddwork

Charles Sinclair

Charlie är Head of Employer Branding och en av Oddworks grundare. Utöver att kasta sig från flygplan och surfa stora vågor är han ansvarig för Oddworks varumärkesarbete och leder utvecklingen av Oddworks affärsområde Employer Branding.

Rekommenderade artiklar

En grupp med människor i kontorskläder som står framför en rosa industrivägg. De dansar och ler.

Employer Branding

Employer branding och AI

Läs mer

Grupp av personer som har ett möte. En man i blå skjorta i fokus.

Rekrytering

De mest efterfrågade jobbtitlarna 2023 enligt LinkedIn

Läs mer

Employer Branding

Vikten av att aktivera ditt employer brand genom hela kandidatresan

Läs mer

Vill du veta mer? Prata med oss!

Kontakta oss