Rekrytering
Söka jobb
Tio tips på hur du sticker ut i en jobbprocess
07 JUNI 2023
Att vara en toppkandidat i en rekryteringsprocess handlar om mer än bara kompetens. En rekryteringsprocess är ett tillfälle där du som kandidat säljer in dig själv, lika mycket som företaget som vill ha dig hos sig säljer in sig. När det perfekta jobbet dyker upp är det dags att skina i både arbetsintervju och resten av processen. Så hur gör du egentligen det på bästa sätt, utan att fullkomligt slå knut på dig själv?
På Oddwork har vi jobbat med rekrytering i över tio år och våra rekryterare hanterar processer för alla erfarenhetsgrader. En rekryteringsprocess kan se ut på många olika sätt. Ofta startar processen med en ansökan från dig som kandidat, varav en rekryterare ringer upp för en kort avstämning. Därefter är det dags för intervjuer och eventuella tester, följt av kontraktsskrivning och lönesnack. Oavsett bransch eller typ av process vill du som kandidat allt som oftast göra allt du kan för att sticka ut och ta dig vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen.
Här kommer våra tio bästa tips på hur du sticker ut i rekryteringsprocessen och vad du ska tänka på inför och under din arbetsintervju.
Tips 1: Anpassa ditt CV och personliga brev
Detta tips kan för många verka självklart, men tål att upprepas – skräddarsy ditt CV och personliga brev för varje specifik tjänst du söker. Lägg några minuter extra på att fundera hur just dina kunskaper, egenskaper och din erfarenhet matchar kraven från arbetsgivaren, samt vad just du kan bidra med.
Tips 2: Utveckla din närvaro online (speciellt på LinkedIn)
– “Hjälp, jag är inte så bra på LinkedIn”, tänker du kanske nu. Det behöver dock inte vara så svårt eller utlämnande. Se till att din LinkedInprofil är uppdaterad och proffsig. Lägg till relevant information, tidigare erfarenheter och prestationer, samt se till att ha en bra profilbild. Vill du ta det steget längre kan du även publicera egna inlägg eller artiklar relaterade till ditt expertområde för att verkligen visa upp din kompetens! Men med uppdaterad info och en hyfsad profilbild kommer du långt.
Tips 3: Visa initiativ
Ta ett steg vidare från det som förväntas genom att föreslå idéer eller lösningar på problem som företaget kan ha. Tänk gärna igenom detta innan intervjun och ta med dig ditt lilla påskägg och öppna det vid rätt tillfälle. Det här gör att du inte bara säger att du är engagerad, utan även kan visa att du vill bidra.
Redo för nytt jobb?
Tips 4: Visa din entusiasm
Okej, nu menar vi inte att du ska skriva en serenad om jobbet du söker. Snarare ska du kunna berätta varför du är entusiastisk över ditt potentiella nya jobb och hur din framåtanda kan bidra till företagets framgång.
Tips 5: Ha koll på företaget inför arbetsintervjun
Gör din research! Denna punkt kan vi inte understryka nog. Gör ordentlig research på företaget innan du går till arbetsintervjun – oavsett vilken roll du söker. Se till att ha koll på när företaget grundades, vad de säljer/sysslar med, hur stort företaget är och på vilken eller vilka orter de är verksamma. Visa också att du förstår deras värderingar, mål och utmaningar. Det visar att du är engagerad och seriös i ditt intresse för företaget.
Tips 6: Ge exempel på din kompetens
Förbered exempel på tidigare prestationer och projekt som visar upp dina färdigheter och din expertis. Under arbetsintervjun så använder du sedan konkreta exempel för att illustrera din kompetens. I ditt personliga brev kan du utnyttja samma taktik – istället för att skriva att du är prestigelös och lösningsorienterad så ger du exempel på situationer där du varit prestigelös och lösningsorienterad.
Något som jag tycker är en nyckel till att ge ett gott intryck i intervjun är att ha förberett frågor. Det finns få saker som faller mer platt än att som kandidat meddela att du inte har några frågor under intervjun. Som rekryterare är det mitt jobb att svara på dina frågor, så fråga på bara! Jag ser även gärna att du som söker jobb motiverar med tydliga exempel varför du söker tjänsten samt har läst på om företaget innan vi ses – då blir mitt rekryterarhjärta riktigt glatt!— Ellinor Hellberg, Senior Talent Manager på Oddwork
Tips 7: Förbered frågor att ställa under arbetsintervjun
En fråga som rekryteraren i regel alltid ställer under en intervju är Har du några frågor? Det här är ingen artighetsfråga, utan en uppriktig fråga som de flesta rekryterare förväntar sig att du svarar ja på. Förbered några frågor inför mötet med rekryteraren – kanske har du frågor kring arbetstider, något specifikt system eller vilka som kommer att ingå i ditt team? Att ställa frågor är ett bra sätt att få reda på mer om din potentiella arbetsgivare, men det visar också att du är intresserad.
Tips 8: Nätverka
Om du verkligen vill gå på djupet i processen kan du se till att skapa kontakter inom branschen eller företaget som du är intresserad av. Några sätt att göra det är att gå på olika evenemang och mässor, eller genom sociala medier. Personliga rekommendationer kan vara till stor nytta under en rekryteringsprocess.
Tips 9: Visa att du vill utvecklas
Har du gått några spännande kurser, har något certifikat eller varit med på en workshop? Bra! Berätta gärna det för att visa hur du förbättrar dina kunskaper och färdigheter.
Tips 10: Undersök företagskulturen
Kulturell matchning handlar inte bara om att passa in, ibland kan det även handla om att komplettera. En bra rekryterare kan avgöra om just din personlighet funkar bra i ett företag, men du som kandidat kan själv också researcha detta innan. Kika på företagets sociala medier för att få en bättre förståelse för arbetsgivarvarumärket. Om något fortfarande känns oklart – ta med dig frågan till intervjun. Att fråga om företagskulturen är aldrig fel utan visar på att du har ett genuint intresse för att lära känna företaget som du kanske ska kalla din arbetsplats i framtiden.
Stort lycka till i ditt jobbsökande!