Grupp av personer som har ett möte. En man i blå skjorta i fokus.

Rekrytering

De mest efterfrågade jobbtitlarna 2023 enligt LinkedIn

03 MARS 2023

Är du på jakt efter ett nytt jobb eller redo för ett karriärbyte? Oavsett är det idag viktigare än någonsin att vara informerad om arbetsmarknaden för att förbereda sig på vad som väntarnu och i framtiden. Om du vill boosta din karriär och få en inblick i var de långsiktiga möjligheterna finns, då tipsar vi dig att läsa vidare!

Här finns framtidens jobb

LinkedIn har precis släppt sin lista ”Jobs on the Rise” som presenterar de 20 snabbast växande jobbtitlarna i Sverige under de senaste fem åren. Samtliga jobbtitlar på listan har haft en kontinuerlig tillväxt bland LinkedIns medlemmar och identifierats av forskare från LinkedIn Economic Graph.  

Populära jobbtitlar som har ökat i efterfrågan under den senaste tiden inkluderar bland annat hållbarhetsroller och IT-relaterade jobb. Högst upp på listan hamnar Anti-Money Laundering Analyst följt av Säljuteckling, Growth Specialist, Data Engineer och Cloud Engineer.

Här kan du läsa hela listan över de 20 jobb och kompetenser som förväntas öka i efterfrågan enligt LinkedIn. 

 

Morgondagens efterfrågade kompetenser

Personalbrist, ökad efterfrågan på hybridarbete, inflation och en opålitlig ekonomi. Arbetsmarknaden har genomgått en stor förändring de senaste åren och det är inte konstigt att många känner sig osäkra inför framtiden. Oavsett om du aktivt söker jobb eller inte, är det alltid bra att ha en långsiktig approach och koll på efterfrågade kompetenser och erfarenheter som krävs för morgondagens växande arbetsområden. Nedan har vi summerat ett par skills som förväntas öka i efterfrågan enligt LinkedIn. 

  1. Ekonomi & försäljning
    Antipenningtvätt, KYC-verifiering, Bankbranschen, Business-to-Business (B2B), Cold Calling, Software as a Service (SaaS)
  2. IT & Tech
    Data Engineering, Extract, Transform, Load (ETL), Scala, Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, DevOps
  3. Marknad & Business Development
    Growth Hacking, Tillväxtstrategier, Digital Marknadsföring, Lead Generering, Försäljning, Affärsutveckling 
Svarvit profilbild på Oddworks VD Daniella Ravan

Oddwork framtidsspanar

Vi bad Daniella Ravan, VD på Oddwork, att dela med sig av sina spaningar på dagens och framtidens arbetsmarknad.

 

Vad efterfrågar kandidater hos en potentiell arbetsgivare på dagens arbetsmarknad?

I Oddworks kandidatundersökning kan vi se att de tre områden som efterfrågas mest av kandidater handlar om att vara på en arbetsplats där det finns en rak och tydlig kommunikation, en trivsam arbetsmiljö och möjlighet till utmaning/utveckling.

Hur bör arbetsgivare agera för att attrahera rätt kompetens i framtiden?

Vikten av att erbjuda en flexibilitet är fortfarande avgörande efter de senaste årens hybridarbete. Arbetsgivare kommer behöva vara lyhörda för kandidaternas önskemål. De mest eftertraktade kandidaterna och kompetenserna, som ofta kallas  ”Top talent”, kommer fortfarande ställa höga krav även i en marknad där fler är jobbsökande.

Vad har du för tips till kandidater som vill byta jobb på en osäker arbetsmarknad?

Titta noga på vilken typ av arbetsgivare du söker dig till. Bransch kan vara viktigt att titta på, men absolut inte avgörande. De största riskerna finns hos bolag som byggt på sig onödigt stora kostnader under år av stark tillväxt. Som tumregel kan du dock ofta lita på att bolag som kan och vill rekrytera i dessa tider är också bolag som går bra trots oroliga tider.

Författare

Cassandra Andersson

Cassandra är copywriter på Oddwork och del av Team Communications. När hon inte skriver artiklar ansvarar Cassandra för våra jobbannonser och hennes #1 partytrick innefattar att skapa en stol av en champagnekork.

Relaterade insights

Rekrytering

Det här behöver du ha koll på innan du börjar rekrytera

Läs mer

Rekrytering

Rekrytering i sociala medier – stärk din digitala närvaro

Läs mer

Bildpå två personer som skrattar. Personen till höger står upp och lutar sig framåt samt tittar på personen till vänster.

Rekrytering

Tips för ett lyckat medarbetarsamtal

Läs mer

Prenumerera på insights