Bild på tre personer som sitter och dricker kaffe runt ett cafébord

Rekrytering

Mänskligt möter maskin – så används AI inom rekrytering

13 JUNI 2023

Du tar de sista nervösa stegen mot kontorsdörren. En glad medarbetare öppnar dörren och möter dig med ett leende. Du blir bjuden på en kopp kaffe och visad in i rummet där arbetsintervjun ska ske. Där sitter en social AI-robot. Vilka tankar väcks hos dig?

Det tar sju sekunder för en kandidat att göra ett intryck på en rekryterare. Sedan bestämmer sig rekryteraren om kandidaten är rätt för tjänsten inom 15 minuter. Sociala AI-robotar möjliggör fördomsfri rekrytering där ålder, kön och etnicitet är ett minne blott. Vi ser att allt fler företag använder sig av AI i rekryteringsprocesser för att effektivisera tidskrävande arbete – och experter inom området menar att detta kommer att förändra grunden för HR och rekrytering. Låt oss dyka ner i mötet mellan människan och maskinen och spana närmre på denna trend.  

Rekryterare möter artificiell intelligens

Rekryterare lägger ner många arbetstimmar på att läsa CV:n. AI kan effektivisera detta steg i processen och snabbt samla ihop de kandidater som är kvalificerade för tjänsten (på pappret ja). MEN, kom ihåg att kandidater kan vara kvalificerade trots ett svagt skrivet CV. Det finns kandidater som på grund av skrivstil, ordval och design blir bortvalda av AI:n – men som anses relevanta av människan.

Om rekryterare lägger många timmar på att läsa CV:n – lägger de ännu fler timmar på att söka fram potentiella kandidater. Företag som L’Oreal, Airbus och Vodafone använder AI för att underlätta sökarbetet, genom att skicka meddelanden, analysera och presentera kandidater från LinkedIn.  

I flera rekryteringsprocesser skickar kandidaten in sitt CV och väntar spänt på att höra från företaget. I en ideal situation kommer ett svar inom en vecka eller två, men är trycket högt och rekryteraren har händerna fulla kan det uppstå en tillfällig radiotystnad. Här kan AI hjälpa till! Genom att skicka automatiska meddelanden upprätthålls en kontinuerlig kontakt med kandidaten. Det är såklart trevligast med ett personligt svar, men ett AI svar – är bättre än inget alls.
 

En balans mellan maskin och människa kan forma en inkluderande, dynamisk och innovativ arbetsmarknad

Att använda AI under intervjuer kan bespara rekryteraren mycket tid, men hur upplever kandidaten rekryteringsprocessen – utan mänsklig interaktion. En arbetsintervju är både kandidaten och rekryterarens chans till att ställa frågor och skapa en uppfattning, kan AI ersätta det?

Flera rekryterare har som rutin att granska kandidaters sociala medier. AI kan hjälpa rekryterare att bedöma stora mängder av data från sociala medier utan att bli påverkad av en social bias. En rekryterare kan ha gått i samma skola som en kandidat, varit på samma fest eller har barn i samma klass – det har med all säkerhet inte AI:n. Artificiell intelligens har ingen bias och påverkas inte av eventuella tidigare möten med kandidaten. Ett exempel på detta är den sociala roboten Furhat, utvecklad på KTH i Stockholm, som bland annat har rollen som fördomsfri rekryterare på sitt CV.

Svartvitt foto på Ellinor Hellberg
“Jag ser att vi rekryterare kan effektivisera vårt arbete genom att använda AI till vår fördel – speciellt när det kommer till manuella uppgifter. Men att en social AI robot ska ersätta mig ställer jag mig självklart inte lika positiv till. Jag tycker att det mänskliga mötet i en rekryteringsprocess är ovärderligt – och där kan ingen robot ersätta mig. Men jag försöker hålla en nyfiken inställning till AI – det är ju framtiden!”
— Ellinor Hellberg, Senior Talent Manager på Oddwork

Till huvudpersonen i rekryteringsprocessen

Vi tar oss tillbaks till dagen du kliver in på kontoret för en första arbetsintervju och möts av en social AI-robot. På företagets hemsida har du precis läst att de är måna om sina anställda och bjuder på fika varje fredag för att visa uppskattning. Men som kandidat möts du av en automatiserad process.  

En tydlig nackdel med att använda AI i rekryteringsprocessen är att rekryteraren kan gå miste om kandidatens mjuka färdigheter och personlighet – som är minst lika viktigt som meriterna på CV:t. Ännu är inte AI programmen utformade att mäta social kompetens och kreativitet vilket bidrar till brister i selekteringen av kandidater.  

Jag tror att jag omedvetet hade anpassat mina svar om det satt en social AI-robot framför mig. Jag hade säkert blivit mer opersonlig och haft svårt att få fram vem jag är som person. Sedan hade det påverkat min uppfattning om företaget.”

Kandidat, Fanny Petersson

För- och nackdelar med att använda AI när du rekryterar

De företag som använder AI i sin rekrytering har ställt för- och nackdelar mot varandra och sett övervägande fördelar. Men som med mycket annat, finns också en sida med motsatta åsikter. Men det är viktigt att komma ihåg att teknologi inte ersätter mänsklig insikt och intuition. De AI-program vi ser idag är utvecklade för att assistera rekryterare och effektivisera arbetet – alltså inte att ersätta.  

Rekryteringsbranchen behöver, för att inte hamna efter, både utforska och utnyttja utvecklingen av AI. Sammanstrålningen av mänsklig intuition och kompetens med AI:s förmåga att analysera stora mängder data, kommer utan tvekan att förändra branschen – förhoppningsvis till det bättre. Med rätt balans mellan maskin och människa kan vi forma en arbetsmarknad som är mer inkluderande, dynamisk och innovativ än någonsin tidigare. För om det är något vi på Oddwork tar fasta på, så är det människan. Vi tror om fler människor får göra det de verkligen brinner för – så blir världen till en lite bättre plats. 

Svartvitt foto på Amanda Setterstig

Skribent

Amanda Setterstig

Amanda är en kugge i Oddworks kommunikationsteam som vi inte vet hur vi tidigare har kunnat vara utan. Orädd kastar hon sig in i projekt och kommer ut med guld i händerna på andra sidan. Hennes förmågor är i ständig tillväxt, för förändringsbenägenhet är något som Amanda personifierar. Fun fact – i hennes garderob hänger en blå klänning som gjorde resten av kommunikationsteamet gröna av avund.

Rekrytera med Oddwork

Kontakta oss

Relaterade insights

Rekrytering

Det här behöver du ha koll på innan du börjar rekrytera

Läs mer

I förgrunden en person som syns suddigt, i fokus två personer i vinterkappor som ler och riktar sin uppmärksamhet mot personen i förgrunden.

Rekrytering

Hyra in eller rekrytera personal – så identifierar du den bästa strategin för din verksamhet

Läs mer

Två personer som krattar och ser på varandra medan de sitter vid ett bord i kontorsmiljö

Employer Branding

Så jobbar Försvarsmakten med jämställdhet – Employer Branding Talks 4 april

Läs mer

Prenumerera på insights