Fyra glada personer sitter ner bredvid varandra vid ett bord och tittar in i en datorskärm.

Rekrytering

Så attraherar och behåller du kollegor från generation Y och Z

28 JANUARI 2025

Generation Y & Z: Detta attraheras framtidens medarbetare av

Flexibelt arbete med fokus på mänsklig kontakt, work-life balance, klimatfokus, möjlighet att driva förändring och påverka beslut i organisationen. Detta är vad framtidens värderingsdrivna medarbetare värdesätter högst enligt de senaste insikterna från Ungdomsbarometerns Trendrapport 2025 och Deloittes 2024 Gen Z and Millenial Survey.  

De senaste åren med pandemi, lågkonjunktur och snabb teknologisk utveckling har satt sina spår och synen på både arbetsliv och privatliv har påverkats. Både millennials och Gen Z känner att de behöver ta kontroll över sina liv, hitta balans och göra skillnad – både på jobbet och i sin omvärld. Samtidigt kämpar de med ekonomisk osäkerhet, klimatångest och teknikens allt större påverkan på vardag och morgondag.

Det finns både hopp och oro bland unga på dagens arbetsmarknad – och mycket att lära sig om deras världsbild och syn på framtiden. 

Generation Y (millennials)

Millennials, även kända som Generation Y, är personer som föddes ungefär mellan början av 1980-talet och mitten av 1990-talet. Denna generation är känd för att ha vuxit upp under en tid av snabba teknologiska framsteg och globalisering.

Generation Z

Generation Z, ofta förkortat Gen Z, är den demografiska gruppen som följer efter millennials och omfattar individer födda från mitten av 1990-talet till tidigt 2010-tal. Denna generation kännetecknas av att ha vuxit upp med internet, sociala medier och en snabbt föränderlig teknologisk och politisk värld.

Yrket får en annan betydelse  

För de unga generationerna har identitet länge varit centralt och yrkesvalet spelar fortsatt en viktig roll här. Just synen på hur det påverkar håller dock på att förändras. Enligt Deloittes 2024-rapport ser 46% av millennials och 36% av Gen Z sitt arbete som centralt för sin identitet – samtidigt blir status och titlar allt mindre viktiga, där man i stället prioriterar balans mellan arbete och fritid. Yrkeslivet handlar därför nu mer om hur det passar in i livet, snarare än om att definiera det.  

Insikterna från Ungdomsbarometern visar också att det är just denna balans som spelar roll för unga idag. Att ta hand om sin hälsa, både fysiskt och mentalt, är viktigt, och teman som mindfulness och slow techd.v.s. använda teknik på ett medvetet och lugnare sätt för att minska distraktioner – visar att många vill minska sin teknikanvändning för att känna sig mer närvarande i vardagen. Detta påverkar även sättet yngre personer förhåller sig till fysisk aktivitet, där hårda workouts snarare byts ut till promenader och träning med lågt tempo.  

I samband med detta ökar intresset för att konsumera mer medvetet – där kvalitet och hållbarhet prioriteras över kvantitet. Allt som allt är det en nättare och mer minimalistisk livsstil som trendar på de flesta fronter.  

Work-life balance och flexibilitet lockar unga generationer

Möjligheten att kunna skapa en balans mellan arbete och privatliv är avgörande för båda generationer. Att känna att det finns tid och energi efter arbete för personliga intressen, familj och återhämtning, är central för dessa generationers livsstil – och går hand i hand med trender om att vilja ta hand om sin mentala hälsa och välbefinnande.  

Hybridarbete har blivit en norm för både Gen Z och millennials. Två tredjedelar av de tillfrågade arbetar redan under hybridmodeller, men förväntningarna på flexibilitet är höga. Enligt Deloitte skulle tre fjärdedelar överväga att söka nytt jobb om deras arbetsgivare krävde heltid på kontoret.   

Men det handlar inte bara om var man arbetar, utan också om hur man arbetar. En allt större skala rapporterar att de känner sig mer kopplade till sin organisation och kollegor när de arbetar regelbundet på kontoret – samtidigt uttrycker andra att obligatorisk kontorsnärvaro kan orsaka stress och ha negativa ekonomiska effekter, exempelvis genom ökade pendlingskostnader.   

Medan unga uppskattar flexibilitet, noteras att mänsklig kontakt och social samhörighet börjar värderas allt högre. Detta speglar en viss längtan tillbaka till det fysiska mötet, särskilt efter pandemins distansarbete. Men, det är själva balansen och friheten att kunna styra sin vardag som spelar roll här.  

Mentalt välbefinnande prioriteras  

Stress och mental ohälsa fortsätter att vara stora utmaningar. Enligt Deloitte är endast 51 % av Gen Z och 56 % av millennials nöjda med sin mentala hälsa. Trots vissa förbättringar rapporterar 40 % av Gen Z och 35 % av millennials att de känner sig stressade ofta eller hela tiden 

Ungdomsbarometern lyfter även fram AI-drivna verktyg, som AI-terapeuter, som en potentiell lösning för att göra mental hälsa mer tillgänglig och kostnadseffektiv. Arbetsgivare som fokuserar på att erbjuda resurser för mentalt välbefinnande och skapa en öppen kultur kan förvänta sig högre engagemang och lojalitet.  

Hållbarhet styr valen 

Hållbarhet och klimatåtgärder har en fortsatt stark påverkan och förblir en av de viktigaste frågorna som styr båda generationernas beslut. Enligt Deloitte har 20 % av millennials och 19 % av Gen Z bytt jobb eller bransch på grund av att deras arbetsgivares värderingar inte matchade deras egna. Ungdomsbarometern visar att cirkulär ekonomi, DIY och underkonsumtion blir alltmer intressant, vilket understryker en ökad medvetenhet kring hållbarhet.  

Så här lockar du morgondagens arbetskraft  

  1. Involvera medarbetarna i beslut
    Både Generation Y och Z värdesätter möjligheten att påverka beslut och forma sin arbetsplats. Deloittes undersökning visar att unga medarbetare drivs av delaktighet och att deras röst får höras. Att aktivt engagera medarbetare i beslut och visa att deras perspektiv är värdefulla bidrar till ökad lojalitet och ett starkare förtroende för organisationen. 
  2. Kommunicera öppet om klimat och hållbarhet
    Företag som visar ett tydligt engagemang för klimatfrågor och implementerar konkreta hållbarhetsstrategier bygger förtroende och attraherar unga talanger. Tydlig och transparent kommunikation om företagets insatser och hur medarbetare kan bidra till dessa stärker både företagets trovärdighet och medarbetarnas engagemang. 
  3. Möjliggör flexibilitet och hybridarbete
    Hybridmodeller som möjliggör en balans mellan arbete på distans och samarbete på kontoret uppskattas högt. Samtidigt visar rapporterna att mänsklig kontakt och gemenskap på arbetsplatsen är viktiga, vilket gör det nödvändigt att skapa utrymme för båda. Arbetsgivare som kommunicerar tydligt kring förväntningar och erbjuder flexibla lösningar stärker både trivsel och produktivitet. 
  4. Prioritera mental hälsa och teknologisk balans
    För dessa generationer är balans lika med stabilitet. En arbetsmiljö som uppmuntrar harmoni mellan arbete och privatliv bidrar till mer glädje och trivsel. Realistiska arbetsmål, respekt för tiden och att erbjuda möjlighet till återhämtning är enkla men effektiva insatser.  Samtidigt uppskattas en sund teknikanvändning. Det kan innebära att minimera onödig teknologisk belastning, som ständiga mejl utanför arbetstid, och att skapa en tydlig struktur för digitala verktyg. Genom att respektera medarbetares behov av återhämtning och reflektion skapas en arbetsplats där de känner sig mindre stressade och mer närvarande. 

Prioriteringar i ordning

Generation Y (Millennials)

Work-life balance:
Balans mellan arbete och privatliv är högsta prioritet vid val av arbetsplats.

Ekonomisk trygghet:
Oro för ekonomisk osäkerhet påverkar karriärval och lojalitet.

Hållbarhet:
Trovärdiga hållbarhetsstrategier påverkar val av arbetsgivare.

Möjlighet att påverka:
Delaktighet i att forma arbetsplatsen och känna att arbetet gör skillnad.

Generation Z

Work-life balance och flexibilitet:
Ett balanserat yrkesliv prioriteras, med krav på hybridarbete och flexibilitet.

Mental hälsa och välbefinnande:
Stöd för att hantera stress och prioritera mental hälsa värdesätts högt.

Hållbarhet:
Konkreta hållbarhetsåtgärder påverkar lojalitet och val av arbetsplats.

Teknologisk balans:
Efterfrågan på hälsosam teknikanvändning och initiativ som digital detox är stark.

Ta hjälp av oss!

Vi vägleder dig genom hela rekryteringsprocessen, från kravprofilsmöte till jobbannons, annonsering i digitala kanaler, onboarding och uppföljning.

Kontakta oss här

Joshua Amirose

Skribent

Joshua Amirose

Josh är ett av kraftpaketen (a.k.a. copywriters) i Oddworks kommunikationsteam. Med fötterna stadigt förankrade i copyvärlden och hjärtat alltid letandes efter det nyaste, det mest häpnadsväckande och det som får dig att vända på huvudet, tar han kundprojekt från idé till resultat tillsammans med sitt team.

Relaterade insights

Employer Branding

Quiet quitting – därför är det ute att visa framfötterna 

Läs mer

Ett par händer vilar mot tangentbordet på en bärbar dator.

Rekrytering

Så skriver du en bra kravlista till jobbannonsen

Läs mer

Bildpå två personer som skrattar. Personen till höger står upp och lutar sig framåt samt tittar på personen till vänster.

Rekrytering

Tips för ett lyckat medarbetarsamtal

Läs mer

Prenumerera på insights