Ett par händer vilar mot tangentbordet på en bärbar dator.

Rekrytering

Så skriver du en bra kravlista till jobbannonsen

04 SEPTEMBER 2023

Tänk dig att du är på jakt efter de perfekta skorna. Du har funderat på det ett tag och känner att det är dags att spana in utbudet. Med ett tydligt mål i sikte ger du dig glatt ut på shoppingrundan, går in i olika butiker och provar storlekar. Kanske du tillslut hittar ett par som verkar lovande. Du går fram till kassan – äntligen redo att investera. Plötsligt möts du av en lång harang med krav på hur du förväntas sköta om dessa skor. Det är en detaljerad lista över olika skokrämer, borstar, cederträ och vaxpolish. Har du aldrig använt en ekologisk impregneringsspray tidigare!? När listan tillslut kommit till sin sista punkt är du kanske inte lika exalterad över att investera i de där skorna längre.

 

Lite likadant fungerar en alltför lång och detaljerad kravlista i en jobbannons. Om vi provar kandidaternas synsätt och ser på arbetsmarknaden som en shoppingrunda och jobben som produkter, blir det genast mycket enklare att förstå att produkten behöver marknadsföras. Alltså, mer av What’s in it for me och mindre av Detta kräver vi av dig

 

Locka flera med en mindre detaljerad kravlista 

Med detta sagt behöver inte kravlistan helt slopas. Den spelar ju ändå en roll i att förklara jobbets omfattning och vad kandidaten kan förvänta sig av positionen. Men då vi vet att till exempel kvinnliga kandidater tenderar att avstå från att söka om de inte kan bocka i alla punkter, medan manliga kandidater nöjer sig med att bocka av enbart ett par, finns det en stor risk att avskräcka och minska antal relevanta ansökningar med en alltför lång och detaljerad kravlista. Nedan har vi samlat några tips och tricks på vad du kan tänka på för att ta fram en inkluderande kravlista som lockar flera. 

  1. Undvik att skriva ut ett specifikt antal år när det kommer till erfarenhet, använd istället andra uttryck så som ”ett par/några år”.  
  2. Se till att listan inte är alltför lång eller detaljerad, stryk det som inte är nödvändigt och försök hålla dig till max fem punkter. 
  3. Blanda mjuka och hårda egenskaper i din lista. 
  4. Testa att byta ut punktlistan till en brödtext där du väver in de efterfrågade erfarenheterna och kunskaperna i beskrivningen av tjänsten.
  5. Ange tydligt vad som är absoluta krav och vad som är meriterande eller önskvärt. 
  6. Använd Gender Decoder för att se till att dina texter håller en könsneutral tonalitet. 

 

Anlita oss för att skriva din jobbannons

Få hjälp med rekryteringen och hur du ska utforma din jobbannons.

Kontakta oss

Författare

Cassandra Andersson

Cassandra är copywriter på Oddwork och del av Team Communications. När hon inte skriver artiklar ansvarar Cassandra för våra jobbannonser och hennes #1 partytrick innefattar att skapa en stol av en champagnekork.

Relaterade insights

Rekrytering

Det här behöver du ha koll på innan du börjar rekrytera

Läs mer

I förgrunden en person som syns suddigt, i fokus två personer i vinterkappor som ler och riktar sin uppmärksamhet mot personen i förgrunden.

Rekrytering

Hyra in eller rekrytera personal – så identifierar du den bästa strategin för din verksamhet

Läs mer

Bild på tre personer som sitter och dricker kaffe runt ett cafébord

Rekrytering

Mänskligt möter maskin – så används AI inom rekrytering

Läs mer