Rekrytering

Rekrytering
Tips för ett lyckat medarbetarsamtal
14 MARS 2025
Åh nej, det är dags för medarbetarsamtal – klumpen i magen växer för både chefen och medarbetaren. Kommer jag att bli kritiserad? Kommer min relation med min medarbetare att påverkas? Det finns goda skäl till att anta att många chefer och medarbetare tycker att just den här delen av anställningen är mindre trevlig – men feedback är något som tar oss alla framåt och gör oss bättre. Därför är medarbetarsamtalet är en central del i att främja både individens och organisationens utveckling.
För att få till en meningsfullt samtal som faktiskt leder någonstans, är det viktigt att du som chef är uppdaterad på de senaste insikterna och metoderna.
Här är några rekommendationer:
Främja kontinuerlig feedback istället för enstaka samtal
Likt alla relationer gynnas både chefer och medarbetare av att kontinuerligt jobba på relationen och bygga tillit. Traditionella årliga medarbetarsamtal kan ibland upplevas som otillräckliga. Genom att bygga en kultur där feedback ges regelbundet skapar du en mer dynamisk och öppen dialog mellan chef och medarbetare. Det här gör att du och din medarbetare utan större svårigheter kan anpassa er snabbt till nya situationer och se till att det finns en kontinuerlig utveckling.
Anpassa samtalet efter individens behov
Ett effektivt medarbetarsamtal bör skräddarsys för att möta den enskilda medarbetarens unika situation och behov. Genom att ställa öppna frågor som ”Vilka utmaningar har du stött på det senaste året?” och ”Hur kan vi tillsammans arbeta för att övervinna dem?” kan chefen få en djupare förståelse för medarbetarens perspektiv och därmed erbjuda mer relevant stöd.
Koppla individens mål till organisationens övergripande strategi
För att öka engagemanget är det viktigt att medarbetaren ser hur deras arbete bidrar till företagets större mål. Vi är flockdjur och tycker om att tillhöra något – var därför tydlig med hur medarbetarens insatser rör företagets vision. På så sätt visar du hur arbetsinsatsen kopplas till målen, samtidigt som du främjar en meningsfull arbetsmiljö och känsla av tillhörighet.
Förberedelse och struktur som nycklar till framgång
Både chef och medarbetare bör komma väl förberedda till medarbetarsamtalet. En tydlig agenda och förhandsinformation om samtalets innehåll hjälper till att skapa en fokuserad och produktiv dialog. Detta minskar risken för missförstånd och säkerställer att viktiga ämnen tas upp.
Ladda ner vår gratisguide till medarbetarsamtalet
Ta del av våra tips på hur du lyckas med ett givande samtal för både dig och dina medarbetare. Ladda ner vår kostnadsfria mall här!
Skapa en trygg och öppen samtalsmiljö
Mötesrummet är bokat, kaffekoppen är framme. För att medarbetaren ska känna sig bekväm med att dela sina tankar och känslor är det avgörande att chefen skapar en atmosfär av förtroende. Så vad ska ni faktiskt prata om? Nedan har vi samlat några exempel på ämnen som är bra att lyfta:
Nuläge:
Här diskuterar ni medarbetarens nuvarande arbetssituation och reflekterar tillsammans om vad som funkar, vad som kan förbättras eller förändras. Hur trivs medarbetaren med sina uppgifter? Hur upplevs arbetsbelastningen och arbetsmiljön? Kan återkoppling och feedback från dig bli bättre?
Framtid:
Gå igenom avdelningens eller teamets övergripande mål och diskutera fram individuella karriärsmål för medarbetaren. Kan medarbetaren tänka sig att ta axla mer krävande arbetsuppgifter? Är vidareutveckling inom organisationen intressant? Är lön en viktig faktor?
Tillbakablick:
Tänk tillbaka på förra medarbetarsamtalet och summera vad ni gick igenom då och vilka framsteg som har gjorts sen dess. Gav de kortsiktiga målen önskat resultat? Vad återstår att genomföra? Om det finns något kvar att genomföra, vad är anledningen till detta?

”Alla fungerar olika, och för mig är det viktigt att se och möta varje individ på ett sätt som skapar trygghet. Jag strävar efter en balans mellan värme och tydlighet – att vara lyhörd och inbjudande, men också rak och ärlig i dialogen. Jag vet att medarbetarsamtal kan väcka både förväntan och nervositet, och därför är förberedelse avgörande. Genom att dela agendan i förväg vill jag ge mina medarbetare möjlighet att reflektera och känna sig trygga i samtalet.
Vi kommer inte alltid att tycka likadant, men det viktiga är att vi lyssnar på varandra med respekt och lämnar rummet med en ömsesidig förståelse. Samtalet handlar om att tillsammans hitta vägar framåt. Därför sätter vi gemensamt mätbara mål och följer upp dem löpande under året.”
Daniella Ravan, VD på Oddwork