Rekrytering

Tre steg till att hålla en lyckad intervju (och de vanligaste fallgroparna)

01 SEPTEMBER 2022

Är du en av dem som håller i arbetsintervjuer men egentligen saknar erfarenhet? Du är inte ensam. Intervjun är en kritisk del av beslutet att anställa en ny kollega och vanligtvis en av de största utmaningarna du ställs inför i en rekryteringsprocess. Desto större anledning att levla upp din intervjuteknik och känna dig tryggare i rollen.

Våra Talent Managers på Oddwork gör över 1000 intervjuer på ett år så de om några vet vilken skillnad det gör att hålla kvalitativa, genomtänkta intervjuer.

Effekten av att hålla bra intervjuer

👉 Kandidaten får en positiv upplevelse av bolaget, och delar troligtvis med sig av den känslan till alla den pratar med (word-of-mouth ska aldrig underskattas)

👉 Du får bästa möjliga förutsättningar att fatta ett genomtänkt beslut som du kan känna dig trygg med 

👉 Felrekryteringar är en dyr historia, genom att lägga lite extra krut på din intervjuteknik så kan du i större mån undvika detta.

Här får du ta del av Oddworks Talent Managers vinnande struktur för arbetsintervjuer: tre tydliga steg med tips + vanliga fallgropar (och hur du undviker dem). Häng på!

“Som rekryterare vill jag matcha ihop rätt person med rätt tjänst, inte välja den som säljer in sig själv bäst. Det är min uppgift att bryta ner barriärerna och lära känna personen så pass mycket att jag kan avgöra det.”
— Madeleine Linge, Senior Talent Manager på Oddwork
Photo-of-oddworker-on-the-phone

Första samtalet: Telefonintervju

När du har valt ut intressanta kandidater baserat på CV och personligt brev är det dags för första samtalet där du snabbt kan checka av person och intresse för rollen.

Tänk på:

 Kort är gott

Det ska vara ett kort och koncist samtal, 15–30 minuter max. 

 Bestäm tid innan
Boka in samtalet med kandidaten så att hen har möjlighet att prata på en passande plats.

 Skriv ner dina frågor
Förbered ett intervjubatteri med några frågor som du vill ha svar på. 

 

Vanliga fallgropar:

🚨Du missar att checka av hårda värden
Våga snacka lön redan här! Ta chansen att checka av hårda värden som förväntningar på lön, uppsägningstid och andra krav (exempelvis körkort, språk). På så sätt vet både du och kandidaten om det är värt att gå vidare i processen redan nu, helt enkelt respektfullt mot allas värdefulla tid.

Första mötet: Intervju face-to-face 

Telefonintervjun går bra och både du och kandidaten vill gå vidare till nästa steg. Det är dags att träffas för första gången – digitalt eller fysiskt. Det primära syftet är att du ska få en tydlig bild av personens ambitioner, kompetens och mål men se det också som en möjlighet att sälja in er som arbetsgivare på ett attraktivt sätt.

Tänk på:

 Ge plats för frågor
Lämna utrymme för personen framför dig att ställa frågor tillbaka. Tänk på det mer som en dialog än en utfrågning. 

 Införsäljning
Här är din chans att sälja in företaget som attraktiv arbetsgivare. Se det inte som en självklarhet att personen vill jobba hos er, det är kandidaternas marknad.

 Jämn fördelning
En eller max två personer från er är lagom, mer än så rubbar balansen och kandidaten kan känna sig pressad i intervjusituationen. Tänk dig själv om du sitter med fem personer framför dig vs en person.

 

Vanliga fallgropar

🚨Du pepprar med frågor.
Du vill fråga alldeles för mycket på en gång så personen känner sig pepprad med frågor, snarare än att bli peppad på jobbet.

🚨Pratar för mycket om privatliv.
Fokusera på kompetens. Många gör misstaget att bli för privata: frågor som ”har du barn” eller ”har du flickvän” kan vara känsliga ämnen (personen kanske inte kan få barn eller killen framför dig kanske är gift med en man). En lagom privat fråga kan vara vad personen gör på sin fritid och då kan man välja själv vad man vill dela med sig av.  

Andra mötet: Närmare målet

Båda parter är intresserade så nu kan du bli än mer konkret. Här är det lämpligt att fokusera mer på de hårda värdena som kompetens och arbetsuppgifter, kanske görs ett arbetsprov.

Tänk på:

 Fokusera på arbetsuppgifter
Gå in mer detaljerat på arbetsuppgifter, hur ser egentligen en vanlig dag ut?

 Matcha värderingar
Stäm av kandidatens värderingar och matcha dem med bolagets – möts ni?

 Träffa teamet
Det är viktigt för kandidaten att få en känsla för sina närmaste medarbetare, för att kunna få en uppfattning om hur en vardag här skulle se ut.  

 Kartlägg kompetens
Vad kan du och vad kan du inte? Genom att kartlägga kompetens har man mycket bättre koll och kan göra en relevant onboarding.  

 

Vanliga fallgropar:

🚨Missar att prata förväntningar
Viktigt att vara tydlig med vilka förväntningar som kommer med rollen, och för kandidaten att dela med sig om sina förväntningar. Ju färre överraskningar desto bättre.

🚨Du översäljer rollen
Var transparent och öppen om vilka utmaningar som finns och som väntar framåt. Då ges kandidaten en bättre chans att ta sig an rollen med rätt förutsättningar.  

Ladda ner Oddwork rekryteringsguide

Konkreta steg för att skapa en så lyckad rekryteringsprocess som möjligt ur fler perspektiv än bara slutmålet. Vi hjälper dig att rekrytera som ett proffs.

Till guiden

Författare

Karin Hanberger

Karin ingår i Oddworks kommunikationsteam. Hon är copywritern som blev UX writer, som blev kreativt geni. Karin får sina adrenalinkickar från slalom, snowboarding och downhill på cykel, samt genom kreatörsjobb för våra nationella och internationella partners här på Oddwork.

Relaterade insights

Employer Branding

Aktivera ditt employer brand med employee video testimonials!

Läs mer

Employer Branding

Quiet quitting – därför är det ute att visa framfötterna 

Läs mer

Rekrytering

Rekrytering i sociala medier – stärk din digitala närvaro

Läs mer