Person som tittar in i kameran iklädd blå denimskjorta i förgrunden. I bakgrunden en person som håller i en mugg och är iklädd en beige t-shirt

Söka jobb

Fem hetaste CV-tipsen just nu

06 NOVEMBER 2023

Sju sekunder. Det är den genomsnittliga tiden som en rekryterare kollar på ett CV. Med andra ord har du som jobbsökare ett litet fönster för att göra ett stort intryck. Här får du tips från Oddworks rekryterare på hur man skriver ett attraktivt CV som faktiskt blir läst – första steget till ditt nya drömjobb. Here we go! 

 

Tips #1:

Tydlighet, tydlighet, tydlighet

En rekryterare vill kunna scanna av ditt CV snabbt för att bilda sig en uppfattning om du är en passande kandidat eller inte. Hjälp dem på traven så här:  

  • Använd tydliga rubriker såsom Utbildning, Erfarenhet, Kompetens, Språk, Övrigt.  
  • Skriv i omvänd kronologiskt ordning, börja med det du gör idag och gå bakåt. 
  • Vill du göra det ännu enklare för din läsare? Med hjälp av en punktlista, lyft ut det som gör dig till en bra kandidat för det specifika jobbet och lägg det allra först i ditt CV, exempelvis med rubriken: Fem korta om mig”Jag vill inte hålla på och leta efter vad personen gör idag utan det ska framgå tydligt.”
    Ellinor, Rekryterare Oddwork 
Svartvitt foto på Ellinor Hellberg
”Jag vill inte hålla på och leta efter vad personen gör idag utan det ska framgå tydligt.”
— Ellinor Hellberg, Talent Manager på Oddwork

Tips #2:

Använd nyckelord

Läs jobbannonsen noga. Plocka ut nyckelord från annonsen som används för att beskriva vilken kompetens, erfarenhet och förmågor som de söker för jobbet. Använd nyckelorden i ditt eget CV för att få rekryterarens uppmärksamhet. Ett enkelt sätt att anpassa ditt CV efter jobbet du söker.

 

Tips #3:

Be någon läsa

Stavfel är trist och ger inte ett bra första intryck. Skicka över ditt CV till någon som kan läsa igenom, det finns alltid något som kan justeras eller bli bättre.

Bonustips!

Vissa fackförbund (exempelvis Unionen) har kostandsfri CV-granskning för medlemmar där du alltså kan skicka in din ansökan och få professionell feedback inom fem arbetsdagar.

 

Tips #4:

Håll det kort

Håll ditt CV till en sida. Det ger en bra överblick för rekryteraren och sänker tröskeln för att de ska kolla på hela din ansökan.

 

Tips #5:

Skippa klyschorna

Flera bollar i luften och spindeln i nätet må vara målande beskrivningar av en viss förmåga men för en rekryterare, som i genomsnitt läser x CV/dag är detta, ja floskler och tomma ord. Ge istället verkliga exempel från ditt liv på hur du exempelvis är en person som kan hantera flera saker på en gång – mycket mer trovärdigt och autentiskt.  

 

Lycka till med ditt CV!  

Skribent

Karin Hanberger

Karin är en del av Oddworks kommunikationsteam och den okrönta drottningen av talstreck. Hon surfar säkert mellan stora employer brandingprojekt, UX-writing och faktiska vågor på havet. Hon har den där fina förmågan att se möjligheter när vi andra ser mörka moln och kan få vem som helst att se den ljusa sidan av situationer. Alla behöver en Karin i sitt team.

Relaterade insights

En kandidat som jublar över att precis ha skrivit på sitt anställningskontrakt

Söka jobb

Tio tips på hur du sticker ut i en rekryteringsprocess

Läs mer

Bild på tre personer som sitter och dricker kaffe runt ett cafébord

Rekrytering

Mänskligt möter maskin – så används AI inom rekrytering

Läs mer

Bildpå två personer som skrattar. Personen till höger står upp och lutar sig framåt samt tittar på personen till vänster.

Rekrytering

Tips för ett lyckat medarbetarsamtal

Läs mer

Prenumerera på insights