Ett folkhav filmat från marknivå.

Employer Branding

CSRD, Climate Quitting och Employer Branding: Hållbarhetens roll i kampen om talangerna

02 APRIL 2025

2025 markerar en ny era för företags hållbarhetsansvar. EU:s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) är i full gång och påverkar fler företag än någonsin. Kort sagt: det är slut på luddiga löften – företag måste nu öppet redovisa sin hållbarhetspåverkan. CSRD innebär att stora och medelstora företag måste rapportera konkreta siffror om sin miljöpåverkan, sociala ansvar och styrning (ESG). Och detta är inte bara en compliance-fråga – arbetsgivarvarumärket kommer att påverkas direkt av detta. Denna nya transparensen innebär att arbetssökande och medarbetare kan jämföra arbetsgivares hållbarhetsarbete mot varandra. Och vet du vad? De har aldrig varit mer taggade på att sätta företagens hållbarhetsarbete under luppen. 

 

CSRD: Klimatansvar blir affärskritiskt (på riktigt) 

CSRD innebär att cirka 50 000 företag i EU nu måste rapportera om sin påverkan på miljö, samhälle och styrning (ESG – Environmental, Social, Governance). Med andra ord: det är slut på greenwashing och dags för green-doing. 

Ur ett employer branding-perspektiv betyder detta att det inte längre räcker med att ha en snygg CSR-sida på hemsidan. Arbetssökande och medarbetare vill se konkreta åtgärder. Så om det ska finnas hopp om att locka de bästa talangerna är det dags att visa upp hårda fakta och trovärdiga resultat – inte bara fina ord. 

 

Talangen väljer med fötterna 

Här kommer den siffer- och datatunga delen av artikeln, så bear with us!  

I ManpowerGroups trendrapport ser man att 60% vill se sin arbetsgivare ta transparenta och tydliga steg för att uppnå hållbarhetsmål – och att företagets hållbarhetsarbete spelar roll i valet mellan företag.  

För unga talanger är frågan viktigare än någonsin. Klimatets osäkra framtid hänger över dem som svarta moln på en redan mörk himmel, där 62% av Gen Z och 59% av millennials uppger att de känner ångest och oro över klimatförändring. En undersökning från Yale visar att 51% av studenterna i studien t.o.m. kunde tänka sig att acceptera en lägre lön från en arbetsgivare som tar miljöansvar på allvar. 

Tydligt och synligt hållbarhetsarbete kan spela stor roll i att attrahera talang som vill känna att de stöttar sin arbetsgivare i att uppnå gröna mål och påverka omvärlden. För de som inte tar sitt ansvar – eller ännu värre, ljuger om det – finns risken att talangen väljer med fötterna. 

 

Climate quitting – hållbarhetens ultimatum 

Det är inte bara jobbsökare som bryr sig – även befintliga medarbetare har ögonen på sin arbetsgivare. En studie från Deloitte visar att 69% av anställda yrkar på konkreta hållbarhetsinitiativ från sina arbetsgivare med 63% som är missnöjda med sin arbetsgivares insats i klimatfrågor. Enligt studien säger var femte anställd att de skulle överväga att byta jobb för en mer klimatengagerad arbetsgivare – och var fjärde arbetssökande tar arbetsgivarens hållbarhetsarbete i åtanke innan de tackar ja till ett jobb. 

En arbetsgivare som inte tar dessa frågor på allvar riskerar således att råka ut för fenomenet climate quitting – alltså att anställda lämnar företag som inte tar sitt hållbarhetsansvar på allvar. En KPMG UK ESG Survey visade att var femte anställd har tackat nej till ett jobberbjudande på grund av företagets bristande hållbarhetsambitioner.  

 

En nedåtgående trend? 

Samtidigt börjar vi se en trend där CSR efterfrågas allt mer sällan. Om detta beror på att CSR numera anses vara en hygienfaktor som helt enkelt förväntas – eller om det är ett symptom på en större förändring, där en allt större del av talangmarknaden befinner sig på ett lägre steg av behovstrappan och hellre prioriterar högre lön och en trygg anställning, oavsett var den är – återstår att se. Frågan diskuterades på scen under Magnet Summit i mars 2025 och vi ser fram emot att studier kring detta publiceras senare i år.  

Det finns ingen universal sanning i vad som driver talangen och trenderna kan driva parallellt åt olika håll. Som företag är det viktigt att hålla sig på tårna och inte falla för kortsiktiga besparingar. Det långsiktiga, strategiska arbetet som värnar om människor och planet kommer att betala sig i längden – både i förhållande till sitt arbetsgivarvarumärke och till samhällets bästa. 

 

Särkoppling hamnar i rampljuset 

CSRD gör det plågsamt tydligt vilka företag som snackar och vilka som faktiskt gör jobbet. Att spara in på hållbarhetsarbetet kan verka lockande på kort sikt, men långsiktigt riskerar det att urholka både arbetsgivarvarumärket och förtroendet från framtidens talanger. 

Vi lever i en tid där människor söker mening – både i livet och i arbetslivet. Talanger vill arbeta för företag som tar sitt ansvar på allvar, inte sådana som bara pratar om det. Det gäller även de som inte känner att de kan vara picky just nu. 

För seriösa organisationer är hållbarhet inte längre ett ’nice to have’ – det är ett ’must have’. De som satsar på genuin hållbarhet har inte bara en chans att göra skillnad för samhället, utan också att bygga ett starkt och attraktivt arbetsgivarvarumärke för framtiden. 

Joshua Amirose

Skribent

Joshua Amirose

Josh är ett av kraftpaketen (a.k.a. copywriters) i Oddworks kommunikationsteam. Med fötterna stadigt förankrade i copyvärlden och hjärtat alltid letandes efter det nyaste, det mest häpnadsväckande och det som får dig att vända på huvudet, tar han kundprojekt från idé till resultat tillsammans med sitt team.

Relaterade insights

photo of speakers EBT 5

Employer Branding

Datadriven företagskultur i realtid – Employer Branding Talks 22 mars

Läs mer

Employer Branding

Quiet quitting – därför är det ute att visa framfötterna 

Läs mer

Employer Branding

Vad är Employer Value Proposition (EVP)?

Läs mer

Prenumerera på insights